• Producent: EcoMil
  • Kategoria: Zdrowa żywność
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty

Napój, Mleko Migdałowe o Smaku Waniliowym BIO 200 ml EcoMil
Kartonik z dołączoną słomką.
Bez laktozy. Bez glutenu.

Skład:
baza MIGDAŁOWA* 93.7% (woda, MIGDAŁY* 2.7%), syrop z agawy*, inulina* (z włókien agawy), stabilizator: guma arabska*, sól morska, naturalny aromat waniliowy*, kurkuma*
* składniki pochodzące z kontrolowanych upraw organicznych.

Opis:
Napój migdałowy wyprodukowany jest z rozdrobnionych migdałów z dodatkiem syropu z agawy i inuliny.

Może być stosowany jako zamiennik mleka. Użytkowany do deserów lub jako sam napój.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, aktualnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi albo cukrzonymi migdałami.

Jadalne nasiona migdałowca są bardzo odżywcze. Zawierają pokaźne ilości białka (ok. 20%), 40-60 procent tłuszczu (z reguły nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, PP i z grupy B,, a także składniki mineralne: potas (728 mg/ 100 g), fosfor (4 mg), wapń (248 mg) i żelazo (4 mg).

Medycyna chińska przypisuje migdałom naturę lekko ogrzewającą, a także cechy łagodzące kaszel i nawilżające jelita – napój migdałowy zalecany jest przy chorobach płuc. To jedyne orzechy alkalizujące krew. Ajurweda uznaje je za jedne z najlepszych orzechów ożywiających intelekt, ducha i zdolności reprodukcyjne.

Wartość odżywcza towaru na 100 g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 131/31
Białko (g): 0,6
Węglowodany (g): 3,4
- w tym cukry (g): 3,3
Tłuszcz (g): 1,7
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Sól (g): 0,1

realne alergeny: orzechy
Alergeny: migdały

Warunki przechowywania:
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.

Kraj producenta: Hiszpania
atest: BIO

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność