chwilowy brak towaru
Napój, Mleko Migdałowe Instant BIO 400 g EcoMil
W proszku - rozpuszczalne.
Napój migdałowy instant umożliwia przygotowanie pełnowartościowego napoju, który można spożywać bezpośrednio albo zastąpić nim mleko krowie w potrawach przygotowywanych z jego użyciem.
Skład:
częściowo odtłuszczone migdały instant* 75%, maltodekstryna z kukurydzy*, syrop ryżowy*,syrop z agawy*, olej migdałowy*, naturalny zapach migdałowy*
* artykuł rolnictwa organicznego
Opis:
Napój migdałowy instant wytworzony jest z rozdrobnionych migdałów pochodzących z upraw organicznych.
Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, aktualnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi albo cukrzonymi migdałami.
Jadalne nasiona migdałowca są nad wyraz odżywcze. Zawierają spore ilości białka (ok. 20%), 40-60 procent tłuszczu (w głównej mierze nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, PP i z grupy B, i składniki mineralne: potas (728 mg/ 100 g), fosfor (4 mg), wapń (248 mg) i żelazo (4 mg).
Medycyna chińska przypisuje migdałom naturę lekko ogrzewającą, a także parametry łagodzące kaszel i nawilżające jelita – napój migdałowy zalecany jest przy chorobach płuc. To jedyne orzechy alkalizujące krew. Ajurweda uznaje je za jedne z najkorzystniejszych orzechów ożywiających intelekt, ducha i zdolności reprodukcyjne.
Sposób wykorzystania:
rozpuścić 2 lub 3 łyżeczki napoju w szklance zimnej lub gorącej wody w zależności od upodobania.
Migdałów instant można używać do gotowania lub pieczenia.
Zużyć w ciągu 2 miesięcy po otwarciu.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
atesty: BIO (Agricultura ES-ECO-024)