• Producent: MRM
  • Kategoria: Zdrowa żywność

-ekologiczne, niemodyfikowane genetycznie, wegańskie i bezglutenowe
-Naturalnie odwodniona miazga owocowa
-Źródło ochrony błonnika i przeciwutleniaczy
-mieści witaminę C, magnez, potas i wapń
-rewelacyjny dodatek do koktajli i mieszanek napojów

Czerwone buraki przypisują swój żywy czerwonyunikatowej grupie przeciwutleniaczy zwanych betacyaninami. Te przeciwutleniacze mają zdolność neutralizowania krzywdzących i niszczących cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Niektóre wolne rodniki wywołują stres oksydacyjny, który może być niebezpieczny. Stres powoduje zniszczenie kluczowych struktur komórkowych, takich jak DNA, błony komórkowe albo białka. Te rzadkie przeciwutleniacze wzbudziły zainteresowanie świata nauki, w którym są badane pod kątem ochrony przed zaburzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym. **

oryginalne przeciwutleniacze, betacyaniny, kiedyś uważano za podobne do antocyjanów, ciemnych pigmentów występujących w winogronach, ale później udowodniono,posiadają niezwykle zróżnicowane struktury. Chociaż te przeciwutleniacze mogą posiadać podobny kolor, są one strukturalnie szczególnie najróżniejsze i nigdy nie znaleziono ich w tej samej roślinie.

Oprócz tych przeciwutleniaczy czerwone buraki zawierają też naturalnie występującą betainę i azotany. Dwa związki będące przyczyną buraków czerwonych i soku z buraków są dodatkowo badane pod kątem realnego wsparcia zdrowia sercowo-naczyniowego i energii. **

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność