• Producent: Intenson
  • Kategoria: Zdrowa żywność

OPIS Erytrytol 1kg słodzik stołowy 1000g Intenson -słodzik, który ma zaledwie 0,2 kcal -ma zerowy indeks glikemiczny -hamuje działanie bakterii powodujących ubytki w zębach -genialny zamiennik tradycyjnego cukru Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych.

Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, a także w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. Erytrytol ma finezyjny słodki smak. W trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu.

posiada zerowy indeks glikemiczny, a co z tego wynika nie podwyższa poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii". Spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego świetnie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji.W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam cykl, jak przy produkcji serów, lecz zamiast mleka użytkowane są owoce.

Inny sposób pozyskiwania to zastosowanie glukozy i różnorodnych gatunków drożdży lub glicerolu, też z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Jest użytkowany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być używany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, iż spożyty nawet w sporych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany poprzez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który żeby go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie w pełni jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który niezwykle przypomina swoim wyglądem. Idealnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako składnik ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, ma około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu i ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich zgubnym działaniem. Również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi przez bakterie typu Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej użytkowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia i produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier.

Nie pełni on jedynie roli słodzika, stosowany jest jeszcze jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu i jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy i smaku artykułu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy użyć proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7g erytrytolu.Dodawany jest nieraz w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce wykorzystywany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni towar przed zepsuciem.

komponenty100% erytytol. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g Węglowodany, w tym: – cukry, – skrobia, – alkohole wielowodorotlenowe 99 g 0 g 0 g 99 g Białko 0 g SPOSÓB użyciaMoże być wykorzystywany do gotowania, pieczenia albo słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Należy pamiętać, iż nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. INFORMACJA ALERGENNAWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam i produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność